Pakistan jest krajem, który pragnie odwiedzić niejeden podróżnik. To miejsce, które zachwyca niezwykłą gościnnością mieszkańców, zapierającymi dech w piersiach widokami i pyszną kuchnią. Jednym z najbardziej popularnych dań pakistańskiej kuchni jest biryani. Podstawą dania jest ryż, warzywa oraz niezwykle aromatyczne przyprawy. W wersji mięsnej z wymienionymi wcześniej składnikami serwowane jest mięso, natomiast warto pamiętać, że biryani występuje również w wersji bez mięsa. Dzięki temu kubki smakowe zarówno wielbicieli mięsa jak i tych, którzy go nie jedzą zostaną zaspokojone.
Jeśli chodzi o sam sposób przygotowywania tej potrawy w wersji mięsnej to będąc w Pakistanie można spotkać się z dwoma sposobami. Jedni najpierw osobno gotują ryż i mięso, a następnie je łączą. Inni uważają natomiast, że mięso z ryżem od początku musi być gotowane wspólnie. Niezależnie jednak od tego, który sposób przyrządzania biryani będzie wybrany jednego możemy być pewni – w obu wersjach danie to smakuje wyśmienicie.
Chcesz posmakować pakistańskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Pakistanu biura podróży Vanellus Travel: