Maroko – królestwo kolorów, zapachów i smaków. Wspaniałe miejsce dla każdego, kto uwielbia gotować, smakować i próbować tego, co nowe. Wpływ na współczesną marokańską kuchnię mają przede wszystkim Berberowie czyli rdzenna ludność północnej Afryki, ale kuchnia ta nadal jest otwarta na orientalne smaki przybywające do niej też z innych części świata. Co powinniśmy wiedzieć i czego koniecznie musimy spróbować wybierając się w podróż do Maroko?
Po pierwsze miejmy świadomość tego, że normalne jest to, że w Maroko jada się na bazarach. Potrawy te niczym nie odbiegają od dań podawanych w restauracjach, a podczas jedzenia na soukach (czyli tych tradycyjnych targowiskach) dodatkowo poczuć możemy typowy dla Maroko klimat i egzotyczną atmosferę. Warto więc podczas podróży odwiedzić taki targ i popróbować tego, co oferują nam lokalsi. Po drugie, będąc w Maroko koniecznie trzeba posmakować słynnego tajinu czyli potrawki z ryżu, kurczaka i warzyw (dla bardziej wybrednych podniebień warte skosztowania są też te, przygotowane z owoców morza czy ryb). Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo i każde z nich jest równie wyśmienite. No i po trzecie, Maroko to też aromatyczna herbata i wspaniałe ciastkarnie, stąd deser po obiedzie zjedzony w lokalnej piekarni będzie jak przysłowiowa “wisienka na torcie”, jeśli chodzi o marokańskie specjały.
Chcesz spróbować pysznych, marokańskich przysmaków ? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Maroko biura podróży Vanellus Travel: