Mleko to podstawa
Jednym z tradycyjnych napojów alkoholowych w Kirgistanie jest ajran zwany inaczej kumyzem. Jest to jednocześnie jedyny alkohol, jaki w zgodzie z prawem Koranu mogą spożywać muzułmanie. Nie przypomina on raczej alkoholi serwowanych w Polsce. Ma mleczno-białą barwę, kwaśny posmak i jest lekko gazowany. Powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej cukru mlecznego. Wytwarza się go z mleka kobylego, rzadziej z mleka jaka czy oślego. W jurtach po lewej stronie od wejścia ustawione są specjalne pojemniki ze skóry, w których odbywa się proces fermentacji mleka. Powinno ono być ciągle mieszane, dlatego strategiczne położenie beczki przy wyjściu nie pozwala zapomnieć o tej ważnej czynności. Ajran w zależności od czasu fermentacji może zawierać od 1% do 3% alkoholu.
Mleko jest również składnikiem innego kirgiskiego przysmaku – kajmaku. To prawdziwy kirgiski przysmak wytwarzany tradycyjnie w jurtach. To w zasadzie gęsta aromatyczna śmietana. Sam proces oddzielenia śmietany od mleka, jeśli kajmak wykonywany jest w sposób tradycyjny, bywa bardzo czasochłonny. Przysmakiem jest także kurut – kulki z suszonego na słońcu sera.
Marzysz o niezapomnianej podróży? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Kirgistanu biura podróży Vanellus Travel: