Dlaczego warto?

  • Zwiedzisz Gruzję, próbując przysmaków charakterystycznych dla poszczególnych regionów
  • Nauczysz się robić chinkali i chaczapuri na warsztatach kulinarnych
  • Będziesz uczestnikiem prawdziwych gruzińskich biesiad
  • Będziesz podróżować w małej grupie (7-15 osób)
  • Będziesz pod opieką zgranego duetu: polski pilot i gruziński kierowca
  • Wyżywienie i warsztaty kulinarne w cenie

Lubisz delektować się aromatycznym jedzeniem i wyśmienitym winem? W takim razie Gruzja to idealny kraj dla Ciebie! To kulinarny raj! Na zielonych łąkach pasą się szczęśliwe krowy. Drzewa uginają się pod ciężarem słodkich, soczystych owoców. Na grządkach w przydomowych ogródkach pysznią się dorodne warzywa, a w winnicach uprawia się około 400 odmian winorośli. Wszystko to gruzińskie kucharki zamieniają w smaczne dania doprawione aromatycznymi ziołami.

Uznaliśmy, że tę skarbnicę smaków i aromatów, trzeba pokazać koneserom dobrej kuchni w szczególny sposób. Stworzyliśmy ofertę dla smakoszy: kulinarny rajd po Gruzji. W tym programie skoncentrujemy się na jedzeniu i piciu. Przemierzymy główne regiony Gruzji w poszukiwaniu najbardziej charakterystycznych potraw, nauczymy się je przyrządzać, a następnie będziemy się nimi delektować w trakcie tradycyjnej gruzińskiej supry.

Chaczapuri i chinkali, to tylko wstęp do wielkiej kulinarnej przygody pełnej degustacji lokalnych produktów, uczt, pikników i domowych posiłków. Po tej wycieczce adżapsandali, charczo, elardżi, lobio, mcwadi, suluguni, czy czurczchela, nie będą już dla was tylko obcobrzmiącymi  słowami, ale nazwami, za którymi kryją się smaki i smaczki Gruzji.

Więcej o Kaukazie na naszym blogu:

Zobacz podobne wyjazdy

Program

1 dzień: Nocny wylot z Warszawy – zgodnie z rozkładem lotów: 23.55

2 dzień: CHACZAPURI I SWAŃSKA SÓL
Wczesnym rankiem wylądujecie w Kutaisi i udacie się do Zugdidi, gdzie kulinarny podbój Kaukazu rozpoczniecie od śniadania w megrelskim stylu, czyli od chaczapuri z podwójnym serem.
Najedzeni udacie się w drogę do Mestii – stolicy górskiej krainy Swanetii. Zwiedzicie centrum miasta, gdzie w tradycyjnym swańskim domu dowiecie się, jak przygotowuje się swańską sól, a następnie rozprostujecie nogi w drodze do lodowca Czalaadi.
Przy inauguracyjnej kolacji pilot wprowadzi Was w tajniki ucztowania po gruzińsku i wyjaśni, kim jest tamada, co to jest supra, wachtanguri i alawerdi. Nocleg w Mestii.

3 dzień: KUBDARI I CZWISZTARI
Rankiem udamy się na całodzienną wycieczkę do Uszguli. Jest to wioska ukryta wysoko w górach, osłonięta przez niedostępne szczyty Kaukazu, słynna z licznych kamiennych wież liczących setki lat. W tej niezwykłej scenerii będziecie raczyć się lokalnymi specjałami: plackiem kubdari wypełnionym soczystymi aromatycznymi kawałkami mięsa oraz czwisztari, czyli chrupiącymi kukurydzianymi placuszkami z serem. Nocleg w Mestii.

4 dzień: ELARDŻI, HERBATA I ADŻARSKIE CHACZAPURI
Wracamy na niziny i kierujemy się w stronę znanego z herbacianych pól Batumi. Zanim jednak odwiedzicie plantację herbaty, ponownie spróbujecie megrelskiej kuchni. Megrelia to specyficzny region znany z ostrych potraw, gdzie do większości dań dodaje się ostrą pastę z papryki zwaną adżyką. Do najlepszych specjałów należą tu rozpływające się w ustach elardżi, czyli ciągnąca się masa z kaszki kukurydzianej i roztopionego sera oraz gebżalia – pyszne serowe roladki nadziewane miętą podawane z sosem jogurtowym.
Po południu będziecie mogli zrelaksować się na plaży i popływać w Morzu Czarnym, a na kolację zaserwujemy Wam jedno z najbardziej charakterystycznych gruzińskich dań – adżarskie chaczapuri, czyli łódeczki uformowane z chrupiącego na wierzchu ale puszystego w środku ciasta. Ich ładunek stanowi masa serowa zaprawiona rozlewającym się żółtkiem i omaszczona kawałkiem masła.  Nocleg w Batumi.

5 dzień: DŻONDŻOLI, BORŻOMI I TUTOWKA
Opuszczając urodzajną Adżarię zatrzymacie się na chwilę w Lanczchuti, w okolicach którego rośnie najwięcej kłokoczki kaukazkiej – stanie się ona przyczynkiem do rozmów o kiszonkach. W Gruzji kisi się niemal wszystko, a kiszone kwiaty kłokoczki, znane tu pod nazwą dżondżoli to chyba największe kulinarne zaskoczenie.
W drodze na południe odpoczniecie w słynnym kurorcie Borżomi, gdzie z samego źródła spróbujecie ulubionej wody mineralnej radzieckich notabli. Tutaj również będziecie mieć możliwość posmakować warienia (konfitury) z … szyszek!
W tym dniu celem podróży będzie stare skalne miasto Wardzia, które znajduje się w regionie Samce-Dżawachetii. To tutaj uprawia się najlepsze w Gruzji ziemniaki a rzeki pełne są ryb. Dlatego też nad brzegiem rzeki zrobimy piknik z pstrągiem i pieczonymi ziemniakami w roli głównej. Ponieważ „rybka lubi pływać” skosztujemy też tutowki – lokalnej wódki wytwarzanej z morwy. Nocleg w okolicach Wardzi.

6 dzień: RÓŻNE OBLICZA BAKŁAŻANA
Po zwiedzeniu skalnego miasta udacie się do Tbilisi podziwiając po drodze jezioro Paravani. Zanim zaczniecie zwiedzanie spróbujecie słynnych chinkali – pierogów w kształcie sakiewek nadziewanych najczęściej mięsem, a czasami serem lub grzybami.
Zwiedzicie historyczne centrum stolicy Gruzji, a przy kolacji podziwiać będziecie tradycyjne tańce gruzińskie. Na stole królować będzie bakłażan, który objawi nam różne swoje oblicza: od roladek z orzechami po gorącą potrawkę adżabsandali. To będzie też odpowiedni moment na to by zaszaleć z czaczą, gdyż następny dzień zaczniecie od…
Nocleg w Tbilisi.

7 dzień: ZRÓB TO SAM!
…  od chaszi, czyli gruzińskiego antidotum na kaca.
Tego dnia będziecie mogli w końcu spróbować swoich sił w starciu z gruzińską kuchnią. Na warsztatach nauczycie się samodzielnie przygotowywać chaczapuri, chinkali i phali.
Trudy dnia będziecie mogli zmyć z siebie w tradycyjnej łaźni. Nocleg w Tbilisi.

8 dzień: WINO, SER I CZURCZCHELE
Gruzini szczycą się tym, że to oni dali światu wino! Udamy się więc do krainy, która słynie z uprawy winogron – Kachetii. Zobaczycie, jak powstają lokalne produkty m.in. czurczchele, czyli gruzińskie snickersy. W jednej z winnic zostaniecie ugoszczeni winem i dowiecie się na czym polega specyfika jego produkcji w Gruzji. Będziecie mogli przyjrzeć się pieczeniu chleba w tradycyjnych piecach toni. Z licznych pięknych cerkwi zobaczycie te najbardziej imponujące. Kolację zjecie u miejscowych gospodarzy delektując się między innymi soczystymi szaszłykami, z których słynie Kachetia, podawanych ze słynnym sosem tkemali. Nocleg w Tbilisi.

9 dzień: LOBIO, MCZADI i BARANINA
Kolejny dzień zaczniemy później niż zwykle, aby wszyscy mogli dojść do siebie po degustacji win. Znowu udamy się w góry, do Stepantsmindy (Kazbegi), gdzie będziecie mogli podziwiać jeden z najbardziej charakterystycznych szczytów Gruzji. Po drodze zwiedzicie dawną stolicę Gruzji Mcchetę, gdzie podziwiać można cerkwie związane z początkami chrześcijaństwa w Gruzji: Sveti Cchoveli i Dżwari.
Na lekki obiad zaproponujemy Wam fasolową zupę lobio serwowaną z kukurydzianymi placuszkami mczadi. Tak posileni udacie się w podróż Gruzińską Drogą Wojenną, która zapewnia niezwykłe wrażenia i wspaniałe widoki. Na kolację gospodarze przygotują nam czakapuli – potrawkę z baraniny w aromacie wszechobecnej w Gruzji kolendry.  Nocleg w Kazbegi.

10 dzień: CHARCZO I NAZUKI
Rano jeepami udacie się do klasztoru Cminda Sameda usytuowanego na jednym z okolicznych szczytów. Stamtąd rozciąga się piękny widok na okolicę oraz szczyt Kazbek.
Zjeżdżając na niziny zwiedzicie twierdzę Anannuri a następnie udacie się w drogę powrotną do Imeretii, czyli wschodniej Gruzji. Na przełęczy Surami zobaczycie, jak wypieka się chlebek nazuki i posilicie się w jednym z bardzo specyficznych zajazdów odwiedzanych przez lokalnych podróżnych.
Tego dnia dotrzecie do Kutaisi, drugiego, co do wielkości miasta Gruzji, gdzie na kolację zjemy w małej restauracyjce wyśmienite kebaby świadczące o tym, jaki wpływ na tutejszą kuchnię mieli tureccy najeźdźcy. Nocleg w Kutaisi.

11 dzień: LORI, LOBIANI I CHWANCZKARA
Z Kutaisi udacie się na jednodniową wycieczkę do regionu Racza. Raczyńcy postanowili nadziewać chaczapuri fasolą i tak powstało lobiani. Ponad to są oni specjalistami w produkcji szynki lori, która wędzi się nad chlebowymi piecami toni, co daje jej szczególny aromat. Największym specjałem regionu jest jednak chwanczkara, czyli ulubione wino Stalina.  Nocleg w Kutaisi.

12 dzień: TARG SMAKÓW I SMACZKÓW
Ostatni dzień poświęcimy na zwiedzanie okolic Kutaisi. Zobaczycie Jaskinię Prometeusza, klasztor Gelati i katedrę Bagrati. Do kolekcji pysznych chaczapuri dorzucicie to najbardziej klasyczne czyli imeretyńskie. Na targu zapoznacie się bliżej z przyprawami gruzińskimi takimi jak szafran imeretyński czy chmeli-suneli i będziecie mogli zrobić zapasy lokalnych produktów poczynając od czurczcheli przez tkemali i adżykę, a na czaczy kończąc. Ukoronowaniem wyjazdu będzie zabawa w starmodnym wesołym miasteczku.  Nocleg w Kutaisi.

13 dzień: POŻEGNANIE
Nad ranem (około 3) udacie się na lotnisko i pożegnacie Gruzję, ale mamy nadzieję, że na krótko. Wylot do Polski o godz. 05.50 rano. Przylot do Warszawy o 07.10 czasu polskiego.

Kolejność zwiedzania może ulec zmianie

Terminy/Cena

TERMINCENA
Terminy na rok 2017 już wkrótce.

Jeśli w tabeli nie widzisz terminu, w którym chcesz pojechać – skontaktuj się z nami. Dopasujemy się do Ciebie w miarę naszych możliwości.

UWAGA:

  • Część w PLN: zaliczka (500 PLN) płatna w momencie zapisu; II rata (1500 PLN) płatna na ok. 90 dni przed wyjazdem lub w momencie zakupu biletów lotniczych; III rata (pozostała kwota) płatna na 45 dni przed wyjazdem
  • Część w USD: płatna pilotowi pierwszego dnia po przylocie na miejsce. Banknoty USD muszą być wydane po 1996 roku, nie mogą być zniszczone, zapisane.
  • Przelot – Nasze biuro zajmie się zakupem biletów lotniczych. Po zebraniu się grupy, szukamy dla Państwa najkorzystniejszej opcji przelotu. Po zaakceptowaniu i wpłacie, dokonujemy zakupu. Cena biletu lotniczego na trasie Warszawa-Kutaisi-Warszawa to ok. 1400 PLN – im wcześniej zakup, tym niższa cena. Na miesiąc przed wyjazdem cena może przekraczać 1400 PLN. Osoby zainteresowane wyjazdem prosimy więc o szybki kontakt, aby zwiększyć możliwość zakupu biletów po niższej cenie. Cena wyjazdu ulegnie zmianie wraz ze ze wzrostem cen biletów lotniczych oraz wzrostem cen walut.

Cena obejmuje

  • Bilet lotniczy na trasie  Warszawa-Kutaisi-Warszawa (do kwoty 1400 PLN)
  • 11 noclegów
  • Wyżywienie  – 2 x dziennie: śniadanie, obiadokolacja oraz wszelkie przysmaki ujęte w programie
  • Warsztaty kulinarne
  • Transport zgodnie z programem (wynajęty komfortowy i klimatyzowany bus, w Mestii i Kazbegi samochody terenowe 4×4)
  • Opiekę polskiego pilota
  • Ubezpieczenie KL, NNW oraz bagażu

Cena nie obejmuje

  • Wydatków na pamiątki
  • Biletów wstępu (ok. 10-15 USD)
  • Dla chętnych dopłata do pok. 1-os – 170 USD/wyjazd
  • Wycieczki do Uszguli  (ok. 30-40 USD)

Jak się zapisać

1. Odwiedź nasze biuro w Krakowie – ul. Szlak 65 lub zadzwoń do nas: kom. 506 965 755 lub  napisz maila: biuro@czajkapodroze.pl lub wypełnij formularz na naszej stronie.
2. Omówimy wszystkie szczegóły, odpowiemy na Twoje pytania i jeśli wszystko zaakceptujesz podpiszemy umowę (osobiście lub w formie skanu)
3. Będziesz mieć 2-3 dni na wpłatę zaliczki.
4. Następnie zajmiemy się wyszukaniem najtańszego połączenia lotniczego dla Ciebie. Po zaakceptowaniu ceny – kupimy bilet. Możesz też samodzielnie się tym zająć.
5. 2-3 tygodnie przed wyjazdem otrzymasz od nas wyczerpujący informator na temat Twojego wyjazdu.

Zakwaterowanie

Noclegi w hotelach i pensjonatach. Pokoje z łazienkami.

Galeria

Szczegóły

DOKUMENTY WJAZDOWE/WIZY
Obywatele RP wjeżdżają do Gruzji na podstawie ważnego paszportu (min, 6 miesięcy od daty planowanego powrotu) lub dowodu osobistego.

POGODA
Gruzja to kraj zróżnicowany geograficznie, więc pogoda jest zależna od regionu. Najogólniej – temperatura jest zwykle wyższa o ok. 10 stopni niż w Polsce o danej porze roku. W górach jednak zawsze jest chłodniej a np. w Batumi, gdzie klimat jest już podzwrotnikowy stosunkowo często zdarzają się gwałtowne opady. Najwyższe temperatury utrzymują się od połowy czerwca do końca sierpnia. We wrześniu jest już trochę chłodniej a krajobraz nabiera kolorów jesiennych. Maj zwykle też jest ciepły a budząca się do życia przyroda zachęca do przyjazdu.

CZAS
+2 godziny w stosunku do czasu w Polsce

JĘZYK
Językiem urzędowym jest język gruziński, ale praktycznie każdy Gruzin mówi po rosyjsku. Z młodszym pokoleniem można także porozmawiać po angielsku.

RELIGIA
Większość Gruzinów należy do kościoła prawosławnego. Na południu kraju, głównie w Adżarii, mieszkają muzułmanie i tam natrafimy na meczety. Katolicy stanowią mniej niż 1%.

CENY/BUDŻET NA WYJAZD
Porównywalne do cen w Polsce. Chleb – 1.4 zł butelka wody mineralnej – 1.8 zł;
Budżet na wyjazd – porównywalny z tym, jaki zaplanowalibyśmy na pobyt w Polsce

WALUTA/PŁATNOŚCI
Walutą Gruzji jest LARI, które dzieli się na 100 TETRI. W Gruzji nie ma możliwości wymiany polskich złotówek, dlatego polecamy zabrać EURO lub DOLARY, które bez problemu można wymienić w licznych kantorach. Ważne jednak aby banknoty były wydane po 1996 roku i nie były zniszczone. W większych miastach nie ma także problemu z dostępem do bankomatów. Płatność kartą nie jest jeszcze zbyt popularna.

INETRNET/WI-FI
Dostęp do internetu jest coraz bardziej powszechny. W większości hoteli i pensjonatów, restauracji zapewniona jest łączność za pomocą wi fi.

TELEFON
Na terenie Gruzji działa kilku operatorów telefonicznych. Najlepiej kupić starter gruzińskiego operatora (czasami na lotniskach rozdawane są bezpłatne karty SIM). Pilot na miejscu doradzi w jakiej sieci ceny są najkorzystniejsze. Średnia cena za sms do Polski wysłanego z gruzińskiego numeru to 30 groszy/ minuta za połączenie: 40 groszy/ minuta.
Proszę pamiętać o zdjęciu SIMLOCKa ze swojego telefonu jeśli chcą Państwo skorzystać z gruzińskich kart SIM.

WTYCZKI ELEKTRYCZNE/NAPIĘCIE
Takie jak w Polsce.

RUCH DROGOWY
Gruzini jeżdżą szybko i nie do końca zgodnie z przepisami, dlatego przy przechodzeniu przez ulicę należy mieć oczy naokoło głowy. Wiele niebezpieczeństw czyha na gruzińskiego kierowcę: drugi gruziński kierowca, krowa, świnia, pieszy – dlatego mimo pozornego braku jakichkolwiek zasad Gruzini jeżdżą ostrożnie i bezpiecznie choć nam, nawykłym do europejskich zasad, może się wydawać, że na gruzińskich drogach panuje pełna samowola.

ETYKIETA PRZY STOLE
Gruzini to naród bardzo gościnny. Gościa traktują jak członka rodziny. Siedząc przy stole należy przestrzegać etykiety. Głównodowodzącym jest tzw. TAMADA. To on wygłasza toasty i dba o to by nikomu nie zabrakło wina. Wino pijemy po każdym toaście i do dna Stoły są zwykle suto zastawione i cały czas należy coś zagryzać  Kuchnia gruzińska jest przepyszna, więc od razu należy odpuścić wszelkie diety i rozkoszować się lokalnymi smakołykami. W zależności od regionu, nasi piloci będą polecać lokalne pyszności.

WODA
Jak prawie wszędzie na świecie należy unikać picia wody z kranu. Gruzja została obficie zaopatrzona w źródła wód mineralnych – większość z nich można zakupić w sklepach m. in. borżomi, likani, sairme, nabehlawi, bahmaro.

CHOROBY/SZCZEPIENIA
Przed wyjazdem do Gruzji nie są wymagane żadne szczepienia. Oczywiście należy zachować podstawowe zasady na miejscu, m.in. mycie owoców przed spożyciem itp.

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ
– do cerkwi wchodzimy odpowiednio ubrani: Panie- przykryte kolana, głowy i ramiona, najlepiej zabrać dwie duże chusty; Panowie – długie spodnie.
– krem z filtrem UV
– kapelusz/czapka/chusta na głowę
– strój kąpielowy
– wygodne buty trzymające kostkę z nieślizgającą się podeszwą – przydadzą się podczas zwiedzania skalnych miast i wycieczek w górskich miejscowościach; sandały, klapki pod prysznic, dla bardziej wrażliwych – buty do pływania, gdyż plaże w Batumi są kamieniste
– lekka kurtka przeciwdeszczowa

CO WARTO PRZYWIEŹĆ JAKO PAMIĄTKĘ
– doskonałe gruzińskie wino, choć spory wybór tego trunku dostępny jest już w Polsce; czacza – gruziński bimber
– gruzińska herbata
– wszelkiego rodzaju tradycyjne czapki
– ręcznie robione skarpety
– filcowe zabawki
– emaliowana biżuteria
– akcesoria do picia wina: kielichy, kanci – rogi
– przyprawy: adżyka, sól swańska, chmeli suneli

Opis transportu

  • Wynajęty komfortowy bus z klimatyzacją na całej trasie
  • W Mestii i Kazbegi – samochody terenowe 4×4

Specyfikacja wyjazdu

Majówka: Gruzja kulinarnie to wyjazd przeznaczony dla osób, które chcą poznać piękno Gruzji z jej najważniejszymi zabytkami, krajobrazami przy jednoczesnym smakowaniu i delektowaniu się bogactwem tamtejszych stołów. Podczas wyjazdu będzie także okazja do sprawdzenia się podczas warsztatów kulinarnych. A wszystko to pod opieką naszego polskiego pilota i gruzińskiego kierowcy, który zaznajomi Was z lokalną kulturą i wspaniałymi gruzińskimi toastami.

Potrzebne dokumenty

Obywatele RP wjeżdżają do Gruzji na podstawie ważnego paszportu (min, 6 miesięcy od daty planowanego powrotu) lub dowodu osobistego.

Mapa

Chcesz zarezerwować wycieczkę? Masz pytania? Skontaktuj się z nami!